
De staking bij het veiligheidspersoneel op de luchthaven ontspoorde in de gevestigde pers in een discussie over het stakingsrecht. Misschien is de term "lynchpartij" beter gekozen. Een ondernemende advocaat, de heer Cafmeyer, voelde zich danig bij de neus genomen. Cafmeyer - wat een mooie naam, esthetisch gesproken: Cafmeyer - was hoopvol op weg naar Congo.
De reizende advocaat kon enkel walging opbrengen voor stakers die zijn missie dwarsboomden. De man in toga wil alle klachten van passagiers bundelen en een schadeclaim deponeren bij de rechtbank. Daarbij zouden de stakers persoonlijk verantwoordelijk worden gesteld voor "geleden schade".
Bij menig burgerlijk commentator leidde het "stakingsleed" - in tegenstelling, zoals gewoonlijk, tot het leed van de stakers - tot een verhoogde staat van opwinding. "Stakertje pesten" is in deze kringen een brevet van betrouwbaarheid tegenover hoger geplaatsten.
Wij aanzagen het en donderden van zoveel mediamanipulatie en sensatiezucht al lang niet meer uit onze zetel. Het bevestigde een handvol marxistische stellingen over de rol van de staat. En de verongelijkte slaafsheid van sommige kleinburgers, als het erop aankomt de eigen carrière te smeren.
Driewerf hoera, want daar was gelukkig nog Roger Blanpain, professor emeritus aan de KU Leuven, om ons uit onze sluimer te halen. Blanpain is een class warrior van de oude garde. Een ontembare gauchist - of moeten we zeggen: rechtsist - van de kapitalistische klasse. Hoewel de zeventig reeds gepasseerd. De man wordt radicaler met de jaren. Of senieler, dat kan ook.
Blanpain had zijn kanon klaar staan, traditiegetrouw gericht op verworven rechten van de arbeiders. Uit de oren van de professor kringelde een beetje stoom: "Hopelijk is dit de eerste stap in het afschaffen van het stakingsrecht in bepaalde gevoelige sectoren, zoals het spoor en de luchthaven."
De klassenstrijd is voor Blanpain, binnenkort ook zemelend vanuit zijn rolstoel en rechtgehouden door twee nachtzusters, een natuurlijke high. Zegt het VBO dit, dan eist Blanpain hetzelfde, maar in het kwadraat. Roept de VLD dat, dan smijt de bejaarde professor er nog een lading extra decibels in zijn patronale megafoon tegenaan. Blanpain is de nar die de mafste dingen roept - om radicale maatregelen van de bazen en hun spreekbuizen bespreekbaar te maken.
Een verbod op staken in "gevoelige sectoren". Kinky. Welke sector is er voor de kapitalisten niet "gevoelig"? Laat ons - gedicteerd door het winststreven - de dictatuur reeds installeren voor het luchthaven- en treinpersoneel. Franco herleeft, in het vliegtuig naar Spanje.
Waar zouden de bazen en managers in die sectoren zich dan nog aan moeten houden? Op welk middel zouden de arbeiders nog kunnen steunen om zich tegen de willekeur van de heersende klasse te verzetten?
Blanpain geeft ons een kleine inkijk in het echte programma van de burgerij. Het soort maatregelen die ze gaan uittesten als het water hen maatschappelijk aan de lippen staat. Democratische rechten zijn voor deze types een gelegenheidsoplossing. Om "pragmatisch" aan de kant te worden geschoven als de hogere, materiële winstbelangen het vereisen.
We moeten de hardleerse klassevechter op jaren Blanpain bedanken. Dankzij de professor weten we weer dat "democratie" en kapitalisme in de laatste analyse onverenigbaar zijn. Alle propagandapraatjes van liberale ideologen ten spijt.
Nu nog vakbonden en arbeiderspartijen creëren die even gedreven de belangen van de meerderheid verdedigen, als Blanpain en zijn bende dat voor de belangen van een cynische minderheid doen.
(pd)