Wij hadden in al onze onschuld nog maar net onze eigen, literaire leestips voor deze zomer op het internet geplaatst, of een heel boos kijkend oog uit de United States had ons al meteen bij de maatschappij-ondermijnende kraag gevat. Op de Amerikaanse neoconservatieve site www.humaneventsonline.com vind je een wel heel nadrukkelijk uit graniet en staalbeton gehouwen boekenrubriek (www.humaneventsonline.com/article.php?id=7591).
Immer op de loer voor onze gezondheid en het Vrije Ondernemerschap bedreigende gevaren stak een divers legertje van neoconservatieve academici, journalisten en ondernemers - het kruim van de westerse beschaving - de geföhnde koppen samen. De vraag die als een hostie aan hun lippen kleefde: “noem de 10 Meest Schadelijke Boeken van de 19e en 20e eeuw” die door onoplettendheid van de Heer - de schepping is ook een hele onderneming - toch het daglicht aanschouwden.
Op deze indrukwekkende site geven conservatieve paradepaardjes als Ann “liberals geven mij maagkrampen; commies een liesverzakking” Coulter en Patrick “net geen Klansman” Buchanan present. De neoconservatieven laten met dit technologische hoogstandje blijken dat ze naast de avonturen van het Scheppingsverhaal ook iets van het world wide web in hun koker hebben gestoken. In de ideologische, nooit ophoudende strijd van allen tegen de geest van Karl Marx en “comjuunism” wordt geen behoudsgezinde roede gespaard.
Onze commentaar bij de Meest Schadelijke Top 10:
1. “Het Communistisch Manifest” (Karl Marx en Friedrich Engels)
Score: 74
“Arbeiders aller landen, verenigt u!” Van deze opruiende regels lopen de rillingen dus spoorslaggewijs over tal van conservatieve ruggetjes. Friedrich Engels, zoon van een textielfabrikant, wordt vanwege zijn klasse-achtergond door onze conservatieve vrienden raak getypeerd als een “limousine leftist”. Dat Engels de morele en politieke laagheid van de burgerij in het hart van het beest kon analyseren, en deze inzichten genereus ten dienste stelde van de wereldomspannende arbeidersrevolutie, wordt hem door limousine-rechtsen met chauffeur nog altijd als een doodzonde - of juister: primair klasseverraad - aangewreven.
2. “Mein Kampf” (Adolf Hitler)
Score: 41
Een weinig samenhangende, zeg maar lelijke, rassenideologie uit je duim zuigen die 6 miljoen leden van dezelfde bevolkingsgroep naar een andere wereld helpt, doelgericht een Wereldoorlog ontketenen met naar schatting 60 miljoen slachtoffers in het geheel als weinig bescheiden resultaat,... Om in dit kieskeurig, burgerlijk gezelschap het enkele tientallen pagina'tjes tellende Communistisch Manifest glimlachend achter je te laten, had je toch wat meer van jezelf mogen tonen, Dolf. Een score van 41 vinden wij, tussen ons gezegd en gezwegen, maar minnetjes. Echt potten breken kan je dit niet noemen. Bon, je reisde vast om te leren, met dat onstuimige leger van je.
3. “Het Rode Boekje” (Mao)
Score: 38
Voorzitter Mao was niet onder alle omstandigheden een even fijnzinnig stylist. Veel van zijn beeldspraken jagen de “dolle honden van de imperialistische reactie”, en niet alleen hen, bijna even gemakkelijk op de kast als zijn stalinistische, van bovenaf gecontroleerde guerilla zelf. Het Rode Boekje was voor maoïsten wat het Oude Testament was voor diepgelovige katholieken: goed om uit te citeren tijdens een stemmig rondje zelfkritiek, maar wat heeft het in 's hemelsnaam hier en nu te betekenen?
4. “Het Kinsey-rapport”
Score: 37
Dat het eerste grote seksrapport in de VS openbaarde dat de meeste gezonde Amerikanen in de jaren '40 al geslachtsgemeenschap hadden zonder meteen met de numerieke uitbreiding van de soort in het hoofd te zitten, is een verbijsterende onthulling die conservatief Amerika nimmer te boven is gekomen. Dat een en ander moest worden bedreven in een staat die we enkel als “naakt voor Gods schepping” kunnen beschouwen, maakte de bevindingen er voor conservatief-rechts helemaal niet zoeter op.
5. “Democracy and Education” (John Dewey)
Score: 36
De reformistische filosoof Dewey plaatste het aanleren van “vaardigheden” in het onderwijs boven “karakterontwikkeling” en “harde feiten”. Dit kon de schone ziel van het kind enkel bezoedelen, volgens de meer Spartaanse burgerlijke ideologen. “Karakterontwikkeling” is ook wat Bush in de Abu Ghraib-gevangenis met succes in de praktijk bracht (“En dan nu een menselijke piramide!”). Al vermoeden we dat het “functioneel naakt” in deze naar neoconservatieve normen anders had kunnen worden opgelost. “Harde feiten” is een modern synoniem voor “massavernietigingswapens”. In het onderwijs?
6. “Das Kapital” (Karl Marx)
Score: 31
Avontuurlijk boek waarin de burgerij finaal gecast wordt als laaghartige slechteriken. De good guys bevinden zich, nog schandaliger, bij de arbeidersklasse. Volgens conservatief Amerika schreef Marx een slecht - want Duits - cowboyverhaal. En iedereen weet dat er in Duitsland indianen noch cowboys te vinden zijn. Wetenschappelijk, zei u?
7. “De vrouwelijke mystiek” (Betty Friedan)
Score: 30
Betty Friedan vond dat de rol van de vrouw zich niet per definitie aan de haard situeerde. Meer is er niet nodig om het vastgeroeste wereldbeeld van een aartsconservatief kwaadwillig op te blazen. Feminisme, zeker als het een tikkeltje rood kleurt, staat in deze kringen nog altijd garant voor wild getier en onbetamelijk schuimbekken. Burgerlijk patriarchaat, met het gebit op sterk water.
8. “De loop van de Positieve Filosofie” (Auguste Comte)
Score: 28
Comte geloofde in een sociologie zonder God. Volledig in strijd met de “harde feiten”, die godsvruchtige conservatieven - zie punt 5 - in het onderwijs willen laten gedijen. Comte wegens gebrek aan karakterontwikkeling bij het oud vuil, dus.
9. “Voorbij goed en kwaad” (Friedrich Nietzsche)
Score: 28
Is er hier geen misverstand in het spel, vrienden? Nietzsche haatte de Duitse arbeidersklasse even hard als jullie de Amerikaanse arbeidersklasse. Schept dat geen band? OK, Nietzsche zag de ideologische rol niet in die godsdienst voor de heersende klasse kon spelen in het verdoven van de massa's. Maar missen is al te menselijk! Hij is jullie vriend. Deze Eenzame Filosoof wil ook de “domme kudde” verpletteren met al zijn macht - en die was niet gering. Word terug vrienden (wij willen hem niet).
10. “General Theory of Employment, Interest and Money” (J.M. Keynes)
Score: 23
Budgettaire losbandigheid, zeg maar promiscuïteit, die met harde hand in de kiem moet worden gesmoord. Weg met alle deficieten! Behalve als je er zoals Bush oorlogje mee kan voeren.