Veel werd er de laatste dagen gegist naar de redenen voor de terugtrekking van Steve Stevaert (SP.a) uit de nationale politiek. Het was ei zo na onmogelijk om niet weg te komen met de idee dat we hier met een halve heilige te maken hadden, ondanks de jacht op de werklozen, de privatisering van spoor en Post en kleinigheden als de recordwerkloosheid, de daling van de koopkracht van gewone werkenden en de om zich heen grijpende flexibiliteit.
Ook wij weerstonden, ondanks al onze verregaande klasse-analyses, niet aan de verleiding en zijn er op dit eigenste moment intens van overtuigd dat de goedheilige man Jozef Ratzinger dringend de procedure voor Zaligverklaring moet starten. We denken zelfs dat Steve, favoriet van alles wat mensen bindt (als het maar plakt - dus ook van mayonaise), een uitstekende Paus zou zijn. Paus, de Loge, mayonaise,... dondert het wat?
Maar waar blijven de broodnodige Wonderen dan, willen we niet in amateurisme vervallen?
Ligt dit niet hemelsbreed voor de hand, zelfs voor door de wol geverfde linkse socialisten?
Het eerste Wonder van Stephanus I: de omvorming van een “burgerlijke arbeiderspartij” als de SP.a naar een volledig burgerlijke partij bevestigen, en er in de pers toch mee wegkomen dat ze je koppig “links” blijven noemen. Curieus: sommige commentatoren zien de realiteit niet meer achter de borrelnootjes. Een verontrustende ontwikkeling voor de voedingindustrie.
Het tweede Wonder van Stephanus I: de “arbeidersklasse” als potentiële doelgroep - toch zonder moeite minstens 85% van de bevolking (zo u wil “gelaagd”) - vervangen door “de mensen”. Uit de stempercentages van de SP.a vandaag blijkt zonder redelijke twijfel dat “de mensen” een kabouterlengte meer dan 20% van de bevolking uitmaken. De enige sluitende conclusie moet zijn: toen de SP.a nog geen bovenaardse weerzin voelde om haar kiezers “arbeiders” te noemen, waren er meer “mensen” (de mensen!) die op haar stemden, in de jaren '80 meer bepaald - zelfs zonder het Vlaamsnationale kermisnummer Spirit. Enkel de wegen van God en Steve zijn ondoorgrondelijk. Al willen we deze sympathieke partners adviseren om ook die ondoorgrondelijke wegen binnenkort niet meer met de geprivatiseerde NMBS te nemen. Voor je het weet donderen twee meesterbreinen van de Schepping van de rails, de bosjes in.
De vooruitziende blik van... Hasselt Kermis
Veel werd gespeculeerd over het moment waarop Stevaert zijn keuze maakte. Gelukkig kunnen wij u triomfantelijk meedelen waar en wanneer Steve de knoop doorhakte, zonder Agatha Christie naar de kroon te hoeven steken. 24 februari 2005, kwart voor acht, Hasselt kermis. Meer specifiek: de stacaravan van Magische Wanda, kaartlegster voor gedeukte zielen.
Magische Wanda: “Robert Stevaert, wat ik zie is een nabije toekomst van groene en rode bolletjes, stipjes bijna,... Een groot aantal. Voel je de energie?”
Steve: “Zeker Wanda, ik heb een groot geloof in wat de mensen bindt. In bindmiddelen, zeg maar. Groene en rode stipjes... Erwtjes en worteltjes? Nee, nee. Denken, denken - en ik vind mezelf al geen intellectueel... Pfff. De begrotingscontrole! Arbeiders, sorry de mensen komen op straat... Ik zie het nu voor mij: de vakbondsleiding wordt en masse overrompeld door haar basis. Ajaj nee. Ik wist het, Wanda.”
Magische Wanda: “Eén slag met de toverstaf volstaat niet meer, Robert. Dat geven de kaarten mij door.”
Steve: “Kut, die eenmalige maatregelen voor het budget kunnen we nu wel vergeten. Als Guy en Johan hiervan horen...”.
Magische Wanda: “Gij zijt moe. Ik zie nu een moeilijk woord verschijnen... Een heel moeilijk. De receptie? De receptie werkt niet meer? Shit, die kaarten doen hier raar.”
Steve, lijkbleek: “Wanda, nee joh. Johjoh, och god toch. De perceptie is 't. De perceptie is naar de maan, met zo'n ongezien pakket besparingen voor euh, de mensen. Waar moet ik dan aan beginnen? En het einde is ook al zoek, Wanda. Volledig zoek. Ik zie het gewoon niet meer...”
Sinds dat moment - en geen ander - stond Steve zijn besluit vast: provinciegouverneur zou hij worden.